Το ιστορικό του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Το ιστορικό του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Η πρώτη σκέψη δημιουργίας για Μουσείο Σολωμού καταγράφεται το 1903, όταν δωρίθηκαν τα χειρόγραφα του εθνικού Ποιητή στην επιτροπή εορτασμού της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του. Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων όμως, χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, σε οικόπεδο που δώρισε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζακύνθου, και ανοικοδομήθηκε με οικονομική αρωγή του Κράτους, διαφόρων φορέων και πολλών ιδιωτών.

Το κτίριο του Μουσείου στεγάζει πολυάριθμα κειμήλια, που δωρίθηκαν από διάφορους φορείς και ιδιώτες, και λειτουργεί από τις 24 Αυγούστου 1966. Αποτελεί φιλολογικό-κοινωνικό σωματείο, το οποίο συστάθηκε το 1959, και διοικείται από εξαμελές συμβούλιο. Σταθμός για την ιστορία του, υπήρξε η ίδρυση του Σωματείου των «Φίλων του», το 1987, με έδρα την Αθήνα.

Το 1978 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με βραβείο το μουσείο για τη δράση του, και το 1992 άρχισε το έργο της επέκτασής του, που πραγματοποιήθηκε αρχικά με χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα, και στη συνέχεια χάρη στις χορηγίες των Ιδρυμάτων «Σταύρου Σ. Νιάρχου», «Παναγιώτη και Έφης Μιχελή», «Ιωάννη Κωστόπουλου» και «Κώστα Ουράνη». Η «Ελληνική Εταιρεία Λαογραφικής Μουσειολογίας», εφάρμοσε ένα πρόγραμμα απεντόμωσης, συντήρησης του μουσειακού υλικού και συνολικής αναμόρφωσης των χώρων του. Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου 1999, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2000 προτάθηκε για το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς έτους 2001 (European Museum of the Year Award).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!